Αθήνα 28/9/2019: Εντατικό Σεμινάριο στο διαιτητικό σχήμα FODMAPs

Αστερία Σταματάκη
99.00 €
  • 1 student
  • 0 lessons
  • 0 quizzes
  • 6 hour duration
1 student

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα δεν είναι νόσημα αλλά μια λειτουργική  διαταραχή. Υπολογίζεται οτι 7-21% άτομα του πληθυσμού πάσχουν από ΣΕΕ. Eμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, καθώς και σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Δεν είναι μεν ένα σύνδρομο απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς αλλά είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό για τον ασθενή και επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα ζωής του

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου περιλαμβάνουν το κοιλιακό άλγος (το οποίο συνήθως υποχωρεί μετά την κένωση), φούσκωμα και αέρια (ιδιαίτερα μετά το φαγητό). Τα άτομα αυτά μπορεί να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών.

Το ΣΣΕ είναι αγνώστου παθογένειας, όπου πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην όξυνση της έντασης των συμπτωμάτων. Αν και η διατροφή δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην αιτιοπαθογένεια του συνδρόμου, πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι συγκεκριμένες τροφές εντείνουν τα συμπτώματα. Άλλωστε 9 στα 10 άτομα αναφέρουν ότι διάφορες  τροφές επηρεάζουν την ένταση των συμπτωμάτων τους. Επίσης, τα 2/3 των ατόμων με ΣΕΕ μπαίνουν σε διαδικασία διατροφικών περιορισμών και έτσι ο παράγοντας διατροφή γίνεται σημαντικός σύμμαχος  για τη διαχείριση του προβλήματος.

Η δίαιτα FODMAPS  

Tα τελευταία χρόνια, ένα διαιτητικό σχήμα το οποίο ονομάζεται FODMAPs έχει κάνει δυναμική εμφάνιση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Μελέτες αναφέρουν ότι το   διαιτητικό σχήμα  FODMAPS μπορεί  βοηθήσει το 75 % τωνατόμων με ΣΕΕ.

Η δίαιτα  FODMAPS  σχεδιάστηκε το 2000 από δυο ερευνητές  του  MONASH UNIVERSITY στην Αυστραλία , τον Peter R. Gibson και τη Susan J. Shepherd για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της τροφής και της συμπτωματολογίας του ΣΕΕ.  Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο περιορισμός συγκεκριμένων υδατανθράκων (FODMAPS) είχε ως αποτέλεσμα  το  σημαντικό περιορισμό  των λειτουργικών συμπτωμάτων του γαστρεντερικού σωλήνα όπως η διάρροια, τα αέρια και ο πόνος .

Το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα αποκλείει από το διαιτολόγιο τους ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και τις πολυυδρικές αλκοόλες (π.χ. σορβιτόλη, μανιτόλη). Το κοινό χαρακτηριστικών αυτών των ουσιών είναι ότι δεν  απορροφούνται καλά από το λεπτό έντερο και όταν μεταφέρονται στο παχύ έντερο γίνονται τροφή του μικροβιώματος με επακόλουθο την παραγωγή αερίων . Επίσης, τα FODMAPs λειτουργούν ωσμωτικά με αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας του νερού στον αυλό του εντέρου. Ο συνδυασμός της παραγωγής των αερίων μαζί με την συγκράτηση του νερού οδηγεί στη διάταση του παχέος εντέρου. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει στη εμφάνιση των λειτουργικών συμπτωμάτων  .

Είναι πολύ σημαντικό επειδή η διατροφή FODMAPsείναι αρκετά αυστηρή και συγκεκριμένη, να γίνεται  υπό την επίβλεψη διαιτολόγου εκπαιδευμένου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε αυτό το σεμινάριο θα μάθουμε:

  • Εις βάθος ανάλυση των τροφών με ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας.
  • Πώς μπορώ να καλύψω τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες παρά τους περιορισμούς;
  • Πότε και πώς εισάγουμε ξανά στη διατροφή τροφές με υψηλά FODMAPS;

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 28/9/2019

Χώρος διεξαγωγής: Apivita Experience Store, Αθήνα

Info: Viber/CU 6949805144

info@epimorfosi.eu

Please follow and like us:
error
Curriculum is empty
User Avatar
Αστερία Σταματάκη
Η Αστερία Σταματάκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στον τομέα της «Κλινικής Διατροφής» του τμήματος επιστήμης Διαιτολογία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εξασκεί το επάγγελμα της διαιτολόγου από το 2001. Το χρονικό διάστημα 2003-2012 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στη γαστρεντερολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Έχει ασχοληθεί αρκετά με άτομα που πάσχουν από διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και ιδιαίτερα με ασθενείς με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Παρακολουθεί πολλά περιστατικά με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου καθώς έχει εκπαιδευτεί πάνω στη δίαιτα FODMAP στο King’s College London. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΙΔΡΥΜΑΤΑ • Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (Φεβρουάριος 2013 – Ιανουάριος 2015) • Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διατροφογενετικής- Διατροφογενετικής • Μέλος της Επιτροπής Δικτυακού Τόπου του Ελληνικού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας και Διατροφής[2008-2011]. ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΩΝ 1. Το αλφαβητάρι της παιδικής διατροφής. Κυκλοφορεί από τον οργανισμό ΟΚΑΑ 2. Γνωρίστε τα ελληνικά superfoods. Συγγραφείς : K. Ξένος – Α. Σταματάκη. Εκδόσεις Διόπτρα. Aθήνα 2014 (https://www.dioptra.gr/Vivlio/351/709/Gnoriste-ta-ellinika-super-foods/ ) 3. Inflammatory Bowel Disease. Editors John K. Triantafillidis, Carol Stanciu. Publisher TECHNOGRAMMAmed. Athens 2012 4. .Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Εντερική Νόσος. Συγγραφέας Ι.Κ. Τριανταφυλλίδης. Εκδόσεις Τεχνόγραμμα Αθήνα 2006 Συγγραφή: ενότητα 2.2 με τίτλο: Αιτιοπαθογένεια. Διαιτητικοί Παράγοντες (σελίδες 37 -39) και ενότητα 6.2.1. με τίτλο: Συντηρητική Αντιμετώπιση. Διατροφική Υποστήριξη ( σελίδες 228 – 231) Έχει παρακολουθήσει και υπάρξει ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Οι ανακοινώσεις της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια ενώ μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε καταξιωμένα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού. Παράλληλα, η Σταματάκη Αστερία αρθρογραφεί σε ποικίλης ύλης περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο , συμμετέχει ως προσκεκλημένη σε ενημερωτικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές δίνοντας διατροφικές συμβουλές και έχει κληθεί ως ομιλήτρια σε αρκετές ενημερωτικές εκδηλώσεις τόσο για το κοινό όσο και για επιστήμονες υγείας. Από το 2016, έχει δική της ραδιοφωνική εκπομπή (όνομα εκπομπής Health Bites ) στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Amagi με που εκπέμπεται κάθε Πέμπτη 14.00- 16.00. Η Αστερία Σταματάκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στον τομέα της “Κλινικής Διατροφής” του τμήματος επιστήμης Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου από το 2001. Από το 2008 είναι εκπαιδεύτριαεισηγήτρια σεμιναρίων σε θέματα Διατροφής στο Ανοιχτό Ίδρυμα Eκπαίδευσης

0.00 average based on 0 ratings

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
99.00 €
Facebook
Twitter
Instagram